Monday, 6 June 2016

Hello.

Sometimes, I am grateful for the things I have and had. I learned so much. Hardships and happiness both taught me to be strong, independent, appreciative and sympathetic.

But sometimes too, I regret for the things that I had to go through. I question life on why could I not get the things that I wanted, or why should things turned the way it turned out to be.

At the moment, life is just okay. The busyness of work has taken me away from diving deep into unsolicited thought. That should be okay I guess. That is what I want.

I pray and I hope, this serenity last a little bit longer.

Happy Ramadhan.

Monday, 16 May 2016

Sunday, 24 April 2016

We are living together

I was not thinking deep enough when I made the decision to live together. I was just excited that we could live together, apart from I was going to start working. Now, I regret my decision.

Inchik S and I have been living together for 2 weeks now. No, we're not living together as lovers, but as two souls working in this metropolitan city, trying to make a living for ourselves.

Last weekend, I was not sure why, but I decided to get drunk. I drank before, twice in my whole life. But I never get drunk. Mainly because I was always the driver for my drunk friends. So, I need to get sober. However, only a week after living together, I started to feel the burden. The love I thought has lost, the feeling I thought has gone came back gushing towards me. I requested him to be my driver that night.

I ordered a pin of beer, and six tequila shots. At my fourth shot, I was drunk enough. From there onward, I could not control everything I said. Everything on my mind, things I had hid so deep just came out like a waterfall. He now knows everything.

I told him why I like him. I told him I was jealous of his girlfriend. I told him about my worries of living together. I told him about my terrible life, about my suicidal thought. I told him about this blog. I told him how I cried because of him. Some were things I did not even write, and he knows.

But most importantly, I told him to give me time. To be loving someone for 5 years, I need more time to forget him, to get over him, to move on. I begged him. I was so drunk but I did not forget a single thing I told him.

And he being him, just listened. Only little response.

The day after that 'eventful' night, we spoke so little. I was embarrassed for everything I had mentioned on my drunken state. But I have no regret. Finally, he knows everything from this mouth of mine.

Dear God, forgive me for what I did. Give me resolution, peace and soothe me from all these pains.

That would be the last time I ever drank.

Tuesday, 29 March 2016

Ex

Post ini ditujukan khas untuk Sharky.

Tadi di Twitter, Sharky ada tanya berapa ex lovers yang followers dia ada. Aku pun reply, 1. Dan dia reply balik, S ke? Terus aku taknak sambung dah conversation tu kat Twitter. It's my real account and my ex's friends pun ada ramai yang follow aku.

Ceritanya begini, kebetulan ex aku yang the one and only tu pun bermula dengan S jugak. Memanglah aku gabra bila Sharky just mention S, nanti terperasan pulak ex aku, atau kawan-kawan dia yang lain. Sorry, not into you anymore. Dah lama tinggal, kan.

Aku tak anggap langsung Inchik S sebagai ex, sebab bagi aku ex adalah bila kita couple dengan seseorang tu officially. Since aku dengan dia memang tak pernah couple, cuma di-friendzone-kan sahaja, memang dia akan kekal sebagai KAWAN dan bukan ex.

Untuk pengetahuan korang, ex aku yang S juga ni actually adalah seorang wanita. HAHAHA, yes, dia seorang wanita yang mempunyai vagina, buah dada dan lain-lain ciri keperempuanan asli yang sepatutnya ada. Aku kenal dia sewaktu zaman asasi. Kitorang bermula sebagai kawan rapat. Memang rapatlah. Selalu keluar makan bersama, cerita masalah, mesej tak berhenti, mana tak dia jatuh hati kat aku.

Kenapa aku kata dia jatuh hati kat aku? Sebab dia yang confess. Siap tulis blog untuk aku. Aku tahu pun bila kawan-kawan dia mesej and call aku out of sudden.

"Zacky, cuba tengok blog S. Dia ada tulis pasal kau."
"Zacky, S suka kau lah. Pergi la slowtalk dengan dia."

Tak, aku bukan nak memperkecilkan dia atau nak membangga yang aku ni hebat ke apa. Cumanya, aku pernah beritahu kan dalam post sebelum ni, zaman 2010 ke atas adalah zaman di mana aku masih dalam "DENIAL", zaman aku masih keliru. Bila ada awek suka aku, aku jadi serba salah dan bertambah KELIRU. Bodohnya aku pergi pulak terima dia sebagai girlfriend. WTF!

Tapi hubungan kitorang tak tahan lama. Aku mula rasa bersalah, rasa tak selesa. Aku taknak menipu dia, dan paling penting aku tak nak tipu diri sendiri. Aku tak sanggup nak pura-pura suka perempuan, tekanan aku waktu tu memang di tahap 99 peratus. Selepas hanya hampir tiga bulan, aku minta putus. Menangis-nangis jugak la dia. Tapi aku cakap, lebih baik dari awal aku putuskan hubungan ni dari terus menjadi penipu. Biar luka sekarang, dan mungkin hanya sekadar calar. Jangan luka bila dah lama dan menjadi dalam. Nope!

Basically, dia seorang jelah ex aku yang official. S, seorang wanita dikala umur aku baru mencecah 19 tahun. Diwaktu mana aku masih keliru dengan hubungan yang aku suka.

Aku memang menyesal gila dekat S, sebab dia macam mangsa keadaan ketika aku tak stabil. Andai dia terbaca blog ni (aku harap tak), aku minta maaf sangat-sangat. Jujur dan ikhlas dari hati aku.

Jadi Sharky, ya, ex aku ialah S, tapi bukan Inchik S. Nasib baik kau buang 'Inchik' untuk mengelakkan orang lain tahu. Sebab tu real account aku kan. Hahaha.

Saturday, 26 March 2016

Membaca gaya wawasan



Tiba-tiba teringat lagu di atas yang pernah terkenal suatu ketika dulu. Antara usaha murni kerajaan untuk memupuk amalan membaca dalam kalangan masyarakat Malaysia. Sebuah lagu yang menarik, catchy, senang diikut tapi malangnya kurang berkesan dalam memberikan makna kepada kepentingan membaca kepada kanak-kanak. Ya, kanak-kanak tidak seharusnya terus memahami kepentingan membaca hanya dengan mendengar sebuah lagu. Budaya membaca itu sepatutnya dipupuk dari kecil oleh ibu bapa atau para guru. Kanak-kanak tidak mampu menilai antara baik dan buruk. Maka sebab itulah orang dewasa seharusnya memainkan peranan penting dalam memupuk minat membaca.

Aku ni sebenarnya bukanlah minat sangat membaca. Kalau baca pun, itupun kerana terpaksa aku relakan. Buku-buku yang dibeli banyak sebenarnya, tapi yang tak habis dibaca pun banyak juga. Itulah, antara satu perkara yang aku menyesal ialah aku tak dilatih dengan budaya membaca. Biasalah, dua-dua orang tua tak belajar tinggi. Mereka memang suruh anak-anak ni belajar tinggi-tinggi, belajar pandai-pandai, tapi usaha untuk belajar tu memang 100 peratus hasil usaha kami sendiri. Walaupun begitu, aku masih beruntung sebab punya ibu bapa yang masih menitik beratkan soal kepentingan belajar (walaupun tak suruh langsung membaca, haha).

Bila dah besar, masuk universiti, kena pulak ambil kos yang memang banyak membaca, haaa terhegeh-hegeh aku nak menghabiskan beberapa buah buku dalam beberapa bulan. Tapi, pengalaman itulah yang mematangkan kita, kan? Lagi pun benda baik, insyaAllah ada hasilnya.

Tapi kalau betul aku membaca, berikut adalah antara buku-buku kegemaran aku.


My top favourite book will be Khaled Hosseini's collections. Ada tiga semuanya; The Kite Runner, A Thousand Splendid Suns dan And The Mountains Echoed. Dua yang pertama telah berjaya dikhatamkan, tinggal yang terakhir ni je, lambat sikit. Tapi dalam gambar tak ada, dua-dua buku kawan aku pinjam.

Aku suka novel yang deep-deep ni. Novel yang menyentuh pelbagai isu sosial. Contohnya seperti child/arranged marriage, patriarchy, abusive, women's empowerement dan pelbagai lagi. Menarik kot bila dah baca novel, kemudian bangkitkan isu-isu yang disentuh di dalam novel terbabit.

Tapi, Haruki Murakami's novels are kind of difficult to understand. Deep dia level 99! Terlalu banyak simbolism, metafora dan pelbagai lagi komponen sastera. So, yeah.

Oh oh, nampak tak buku Rozlan Mohd Noor's The GODs? Buku tu serius hampir membuatkan aku percaya kepada theory conspiracy. Bertemakan di politikus Malaysia yang ber-setting-kan masa dan dan tempat di Kota Raya Kuala Lumpur pada waktu election. Aku ter-wow! Not bad la untuk seorang penulis bekas anggota polis.

Anyhow, tujuan aku buat post ni cumalah sekadar untuk berkongsi antara buku-buku kegemaran aku. Ada banyak lagi buku yang aku tak tunjuk, antaranya sebab aku tak berapa minat, tak habis baca lagi atau memang tak baca langsung. Beli pandai, baca terketar-ketar, haha.

Sampai sini saja. Salam.

Wednesday, 23 March 2016

The struggle is real

Hi,

So, I've just got a job offer. Well actually, rezeki kan, dapat dua jobs offer. One is at my hometown, another is at KL. Of course I have to make a choice, so aku terpaksa reject the one at my hometown since the pay is 1k lower than the other one. Haha siapa tak nak gaji banyak kan? Dah la beza sampai seribu.

Bila dah dapat kerja, maka bermulalah misi mencari rumah. Maka aku pun mula meneroka laman-laman sesawang seperti mudah.my, ibilik.com atau sekadar melayari group-group Facebook yang melampirkan kekosongan rumah/bilik sewa.

Bila misi bermula, biasa-biasa je perasaan ni. Yelah, cari bilik sewa je kan, mana nak expect apa-apa. Lagi pun dari zaman belajar aku sentiasa mendapat kemudahan asrama, pengalaman nak cari rumah sewa ni pun kosong lah kiranya.

Setelah berpuluh-puluh iklan diteliti, berjam-jam masa dihabiskan mencari bilik yang kena dengan harga dan tempat, aku pun mula menghubungi beberapa tuan rumah yang biliknya menjadi pilihan aku. Then, reality hits me!

Ada yang rumahnya kotor ya amat, ada yang rumahnya sampai 17 orang, ada yang rumahnya campur lelaki perempuan, ada yang rumahnya campur local dan foreigners, ada yang rumahnya dah okay tapi depositnya chia chia chia. Haha the struggle is real. The struggle to face the reality hits me hard. Ouch.

But I am still doing fine now. Nasib baiklah Inchik S and another friend nak cari rumah untuk stay sekali. Yeay! At least kitorang ada the effort of three people, and akan dapat familiar roommates. InsyaAllah everything will be fine! May Allah ease.

p/s: Do follow my Instagram account. Aku paling akktif kat IG sekarang, banyak makhluk kaum lelaki yang elok-elok eh rupanya. Hahaha.

Wish me luck guys and girls!

Wednesday, 16 March 2016

Social Media Accounts

Just so you know, I have almost all mainstream social media accounts. Do follow me okay?!